Tényleg könnyebb egy édesvízi akvárium kezelése?

Amikor elhatározzuk, hogy akváriumot szeretnénk, a következő lépésben el kell döntenünk, hogy tengeri vagy édesvízi akváriumot telepítsünk. A két akvárium között több fontos különbség is van, ezekről hoztunk egy rövid összefoglalót.

 

Az édesvízi akváriumok

Az édesvízi akváriumok napjainkig a legnépszerűbb és legelterjedtebb akváriumok, hiszen egyszerű kezelhetőségük miatt bárki könnyen boldogul velük. Kezdő akvaristák is gondozhatják, színes, érdekes és látványos hobbiként.

édesvízi-akvárium
Az édesvízi akvárium gondozása látványos hobbi.

Az édesvízi akváriumok gépészete, világítása és az egyéb kellékek (eleség, dekoráció, vegyszerek) sok helyen beszerezhetőek, a Díszállat Kutsera üzletekben is széles kínálattal várjuk az édesvízi akváriumok tulajdonosait. A teljes kezdőrendszer viszonylag kis összeg ráfordításával megvásárolható. Természetesen az édesvízi akvarisztikában is léteznek profi, magas színvonalú akváriumok. Az édesvízi akváriumok jellemző színvilága a zöld, a természetes barna fa, a fekete és a kő színek.

 

A tengeri akváriumok

A tengeri akváriumokat haladó akvaristáknak ajánljuk, mert gondozásuk hozzáértő odafigyelést igényel. Kivétel ez alól a STARTER kezdő nano tengeri akvárium (pl: AquaMedic Blenny, AquaMedic Yasha nano szettek), amelyekben viszonylag egyszerűen tarthatunk bohóchalakat és egyéb egyszerűbben tartható halakat.

tengeri-akvárium
A tengeri akvárium egy világ a világunkban.

A tengeri akváriumok működéséhez elengedhetetlen a megfelelő tengeri környezet biztosítása. A tengervíz előállítása és a tengeri akváriumok kezelése bonyolultabb feladat, mint az édesvízi akváriumok estében. A tengeri akváriumokban szinte kizárólag természetes, tengerből származó anyagokat használunk (dekorációként és az aljzathoz), ezzel is elkerüljük a felesleges kockázatot, hogy halaink és koralljaink elpusztuljanak. A tengeri akváriumok világítása és gépészete speciális részeket tartalmaz, amelyek karbantartása szakszerű karbantartást igényel heti rendszerességgel.

 

Design és dekoráció

A tengeri és az édesvízi akváriumokat ránézésre is megkülönböztethetjük egymástól, a tengeri akváriumok ugyanis sokkal színesebbek. A tengeri akváriumokban extrémebb fajokkal, formákkal és színekkel találkozunk. Azonban egy édesvízi akvárium is lehet színpompás és látványos: egy afrikai sügéres akvárium például szenzációs látványt nyújt.

édesvízi-akvárium-afrikai-sügér
Az afrikai sügérek nagyon mutatósak.

 

A tengeri akváriumokban leginkább élőkő és élő korall dekorációkat használunk. Az élőkövek nem csak dekorációs célt szolgálnak, hanem létfontosságú elemei is egy működő tengeri akváriumnak, hiszen a rajtuk található algák, mikroorganizmusok és egyéb élőlények nélkül szinte elképzelhetetlen a tengeri akvárium. Az élőkövek egyébként tengerből származó korallvázból épült sziklák, amelyek a megfelelő szállításnak és kezelésnek köszönhetően vörös mészalga bevonatot tartalmaznak.

tengeri-akvárium-élőkő
Az élőkő elengedhetetlen a tengeri akvárium működéséhez.

Az édesvízi akváriumokban szinte bármilyen dekorációt használhatunk, amely nem oldódik. A felhasznált elemeknek csak a fantáziánk szabhat határt: dekorálhatunk kerámiával, műanyaggal, akár fával is.
Az akvárium üvegében rendszerint nincs eltérés, sem a minőségben, sem a ragasztóban. A mai üvegragasztók már biztonságosan használhatóak tengeri és édesvízi akváriumok ragasztására is, hiszen sav – és lúgállóak.

 

A halak

Mind a tengeri, mind az édesvízi akváriumok benépesíthetőek színes halakkal, a legfontosabb szempont a megfelelő társítás. A halak között is vannak predatorok, akik táplálkozásuk és agresszivitásuk miatt nem tarthatóak együtt más fajokkal. Hogy elkerüljük a későbbi veszteséget, halvásárláskor érdemes az eladó segítségét kérni. Figyeljünk arra, hogy kizárólag egészséges halakat válasszunk, és megbízható forrásból vásároljunk (karanténozás után).

tengeri-akvárium
Figyeljünk a halak társítására!

 

A víz

Az édesvízi akváriumok többségébe a megfelelő kezelés és előkészítés után csapvíz kerül. Vannak azonban olyan speciális körülményeket igénylő fajok, amelyeket lágyvízben kell tartani, tartásukhoz nélkülözhetetlen egy RO vízlágyító
(pl. AquaMedic Easy Line 90).

Tengeri akváriumokhoz kizárólag lágyvíz és tengeri só (pl: AquaMedic Reef Salt) keverékét használjuk, mind a kezdeti feltöltéshez, mind a vízcserékhez. Az elpárolgott vizet is lágyvízzel ajánlott pótolni, amelyhez elengedhetetlen egy prémium kategóriás RO vízlágyító, például az AquaMedic Premium line 150.

 

Tisztítás és karbantartás

A tengeri és az édesvízi akváriumok tisztítása két egymástól teljesen eltérő folyamat. Az édesvízi akváriumoknál rendszerint 30-40% vizet cserélünk, ellenben a tengeri akváriumoknál a vízcsere mértéke maximum 20%.

akvárium-tisztítása
A rendszeres karbantartás és tisztítás is fontos!

A karbantartás is eltér. Az édesvízi akváriumokat elegendő havonta egyszer karbantartani, vizet cserélni és tisztítani a szűrőt. A tengeri akváriumokat azonban célszerű hetente karbantartani, megtisztítani a gépeket, ellenőrizni a vízminőséget és adagolni a vegyszereket.

 

Ideális körülmények

A természetes fény mind a tengeri, mind az édesvízi akváriumoknak ellenség, hiszen nemkívánatos algásodást idéz elő. Ügyelnünk kell a hőmérsékletre is, mert a tengeri élőlények erre érzékenyebbek, mint édesvízi társaik. Túl meleg helyre nem érdemes tengeri akváriumot telepíteni, kivéve akkor, ha már a telepítés előtt felkészültünk az akvárium megfelelő hűtésére. Ehhez ajánljuk az AquaMedic Titan 1500 vagy 2000 akvárium klímáit.

 

Bármelyik akvárium mellett dönt, kollégáink szakszerű segítséget nyújtanak Önnek akár telefonon, akár személyesen érdi telephelyünkön.